زن در اوستا:
در ایران باستان مقام زن در جامعه بسیار بالا بود و زن در بسیاری از شئون زندگی با مرد همکاری می کرد.
بنا بر نوشته کتاب نیرنگستان پهلوی زنان می توانستند در سرودن یسنا و برگزاری مراسم دینی با مردان شرکت کنند یا خود به تنهایی به انجام اینگونه کارها بپردازند. زنان حتی می توانستند در اوقات معینی به پاسداری آتش مقدس پرداخته و طبق کتاب مادگان هزار دادستان به شغل وکالت و قضاوت مشغول گردند.
در فروردین یشت و دیگر یشت ها و هم چنین شاهنامه و دیگر حماسه های باستانی این سرزمین اسامی بسیاری از این زنان نامدار و پهلوان و میهن پرست را که به واسطه کارهای مفید و نیکشان در فهرست زنده روانان جاوید در آمده اند نام برده شده و بر روان فرهمند آنان درود فرستاده می شود.
زن در ایران باستان حتی به مقام شاهی نیز می رسیده است. در اوستا هرجا از روان مردان پاک و پرهیزکار سخنی در میان است بلافاصله روان چنین زنانی را نیز به یاد آورده وبه روانشان درود می فرستد.
در یسنای 42 بند 10 می فرماید:
"ای اهورامزدا از میان مردان و زنان آن که به بهترین وجه سپاس تورا به جا می آورد تو خود به درستی آن را خواهی دانست به چنین مردان و زنان بی ریا بخشش نیک منشی عطا فرما"
در یسنای 35 بند 6 آمده:
"آنچه را مرد یا زنی درست و خوب و شایسته دانست باید از روی روشن بینی به جای آورد و به دیگران نیز بیاموزد تا همه آن را بدرستی انجام دهند"
و در یسنای 30 بند 2 آمده:
"ای مردم گفتار نیک دیگران را بشنوید و با اندیشه روشن در آن بنگرید و میان نیک و بد را خود تمییز دهید و پیش از اینکه فرصت از دست رود هر مرد و زن باید خود، راه خویش را برگزیند. بشود که به یاری خرد اهورایی در گزینش راه نیک کامروا گردید"
در اوستا تعلیم برای مردان و زنان واجب است :
دختران باید بیش از پسران به فراگرفتن علم و دانش بپردازند زیرا آنان تا در منزل پدرند باید به ترتیب و آرایش خانه پدر پرداخته و چون به منزل همسر شدند باید به تعلیم و تربیت فرزندان و نسل آینده مشغول شوند.
در کتاب بندهش در مورد کمال و رسایی خلقت زن از روز نخست چنین می گوید":
آن گاه اهورامزدا روان را که پیش از پیکر آفریده بود به کالبد مشیه و مشیانی بدمید و آنان جان گرفتند.
پس بدانها گفت: شما پدر و مادر مردمان آریایید. من شمارا پاک و رسا آفریدم با پارسایی به زندگی بپردازید.
نیک اندیش و نیک گفتار و نیک کردار باشید". آنگاه نخستین چیزی که آن دو اندیشیدند این بود:"
هریک از ما باید خشنودی و دوستی دیگری را فراهم آوریم"پس آنگاه خرامیدن آغاز کردند.
اشو زرتشت در انتخاب همسر آینده دختر خود سرمشق خوبی برای ما در گاتها به یادگار گذارده
چنانچه در یسنای 53 بند 3 می فرماید:
"و تو ای پوروچیست ای جوان ترین دخترم، من که پدر تو هستم از برایت جاماسپ را که یاور دین مزداست از روی راستی و منش پاک به همسری برگزیدم.
اینک برو با خردت مشورت کن و در صورت قبول با عشق پاک در انجام وظیفه مقدس زناشویی رفتار نما"
آنگاه بدنبال همین بخش اشو زرتشت خطاب به نو عروسان و دامادان می فرماید:
"اینک من روی سخنم با شماست:
به اندرزم گوش دهید و گفتارم را خوب به خاطر بسپارید و با غیرت در پی زندگانی پاک منشی بر آیید.
هریک از شما باید در کردار نیک و مهرورزی بر دیگری پیشدستی جوید تا این زندگانی مقدس زناشویی را با خوشی و خرمی بگذراند"
زن در زبان اوستایی و سانسکریت به لقب(ریته سیه بانو) یا (اشه بانو) خوانده می شده که به معنی دارنده فروغ راستی و پارسایی است. امروزه واژه اولی در زبان فارسی حذف شده و فقط بانورا که به معنی فروغ و روشنایی است برای زنان به کار می بریم. باز کلمه مادر در زبان اوستایی و سانسکریت (ماتری)سات که معنی پرورش دهنده می باشد و خواهر را (سواسری)وجود مقدس و خیر خواه می نامند وزن شوهردار به صفت (نمانوپتنی) یا نگهبان خانه نامزد گردیده است.
باز در کتاب بندهش درباره زن آمده که:
"در روز نخست هورمزد به زن فرمود : ای زن تورا آفریده ام تا مردان پارسا و پهلوان به وجود آوری و در آغوش پر مهر خود پرورش دهی تا به یاری آنان ریشه نادرستی و ناپاکی از جهان بر افتد"
در دیگر زبانهای ملل از جمله دیگر آریان اروپایی و سامی نژادان و زرد پوستان خداوند را با ضمیر مذکر خوانده و اورا چون مردی می شمارند. در صورتی که طبق مندرجات اوستا اهورامزدا هم جنبه مادری دارد و هم جنبه پدری.
چنانکه از شش صفت برجسته پروردگار سه صفت اولی را که:
وهومن / خرد اردیبهشت / راستی و شهریور نیرومندی باشد که از صفت مشخصه مردان و در برابر سه صفت دیگر که سپندارمذ:عشق پاک، خرداد :رسایی و کمال و امرداد :جاودانگی باشد از صفات مشخصه زنان است و زنان در واقع با زاد و ولد نسل خود را امرداد یا جاودان می سازند.
در بندهش آمده:
"هورمزد نسبت به آفریدگان هم حق مادری دارد و هم پدری زیرا همانند پدر آفرینش را به شکل نطفه در عالم مینوی از خود بیافرید و چون مادر آنرا بپرورید و به گیتی آورده نگهداری می کند و رزق و روزی می دهد".
* این مطالب و احکام راجع به زن را مقایسه کنید با احکام اسلام و نظرات محمد که رسول خدا هست و علی بن ابیطالب مولای متقیان کدامش بهتر است ؟
بر گرفته شده از کتاب "جهان بینی زرتشتی" نوشته شده توسط موبد رستم شهرزادی است
گرد آورنده : پایگاه پژوهشی هخامنشیان www.hakhamaneshian.ir
وهومن
این مطلب به تاریخ کیوان شید شنبه 24 بهمن ماه2568 شاهنشاهی برابر با
24بهمن ماه1388 شمسی تحمیلی تازی و تازی پرستان نوشته شد.
با درود
پاسخحذفکاش روزی بخود اییم و بفهمیم کیستیم و حایگاه حقیقیمان را دریابیم
شاد باشی که اگاهمان میکنی
خوندن اینها فقط بغض و کینه من و بیشتر می کنه!
پاسخحذفای تف به قبر و روح و زنده و مرده ی هرچر عربه!
درود بر نوشین
پاسخحذفآموزه های راستی با دروج و پستی عربی قابل مقایسه نیست .
شاد زیوی
پیش بسوی یگانگی آریایی
درود بر شما
پاسخحذفدرسته قابل توجه منتقدان گرامی
بدرود
درود
پاسخحذفعربها از انسانیت هیچی نداشتند و مشتی وحشی و بی سواد بودند اما همینطور که در این نوشته پیداست ایرانیان کاملا برعکس اعراب بودند که در مورد مقام زن نیز همینگونه است...پاینده ایران نابود باد دین عرب پیروز باشی
در طول تاریخ شیر زن هایی داشتیم که ذکر تاریخ هرکدوم باعث افتخاره.اما بعد از یورش تازیان متاسفانه این مسایل بشدت سرکوب شد چون عرب وحشی چه چیزی از زن میدونست.زن فقط براش چیزی بود که شبها باهاش تفریح کنه
پاسخحذفدرود
پاسخحذفخوندم ممنون که اومدی
بدرود
درود بر شما ، با این آورده ی گران بها که از زن بود و از اوستای بی مانند
پاسخحذفالبته یک نکته را گفتنی می دانم و آن اینکه گستره ی بانو چند معنی را دربر می گیرد. بانو از بان+و ساخته شده است ، بان به چم بالا است و شهر بانه هم بدین معنی است و بانو به چم کسی که در بالا جای دارد است و این نشان می دهد که ایرانیان تا چه اندازه زن ها را ارج می نهادند که آنان را بانو می خواندند. واژه ی خانم یک واژه ی مغولی است و بهتر است برای نام بردن از زنان ایرانی از واژه ی نیک بانو بهره بگیریم
آنیتا جان طنز خیلی جالبی بود بازم از این نوع طنزها برام بفرست دستت درد نکنه
پاسخحذفما خویش ندانستیم در خویش چها داریم
پاسخحذفبه روز را کردم!
پاسخحذفدرود دوست ارجمند
پاسخحذفمدتي است از حضور پر مهرتان بي بهره ايم سپاس گذارم اگر آگاهمان كنيد
همار ه تندرست و پيروزباشيد.
[نسل كشي ديني]بروزم
جاويد باد سرزمين مزدا آفريده ايران
نوشین بانوی نازنین ، سپندارمذگان بر شما فرخنده و همایون باد. امیدوارم در زندگی همواره کامیاب و کامگار باشید
پاسخحذفبا پست " میراث شوم " بروزم.
پاسخحذفموفق وسربلند باشید.من فکر می کنم مشکل فعلی ما عربها نیستند. مشکل کشور حکومت فاشیستی خامنه ای است. زیرا اگر اسلام هم نبود ادمهای نابکار بهانه دیگری جورمی کردند. ایا استالین هم از ایدئولوزی اسلام سواستفاده کرد؟ یا به بهانه طبقه کارگر میلیونها نفر را ازهستی ساقط کرد؟
پاسخحذف